ADA, 2021’den itibaren yatırımcıların radarına girmiştir. Popüler altcoin, mevcut verilere göre Cardano (ADA) en büyük 6. kripto para birimi konumundadır. Öyleyse kripto borsalarından ADA satın almak dışında nasıl ADA edinebilirsiniz? ADA coin madenciliği nasıl yapılır? ADA staking nedir? Tüm bu soruların yanıtlarını bu makalede bulabilirsiniz. Kriptokoin.com olarak, sizin için hazırladık.
ADA coin madenciliği nasıl yapılır?
ADA madenciliği, Bitcoin ve Ethereum gibi eski ve popüler blok zincirlerinden farklı bir şekilde yapılmaktadır. Bunun nedeni, Cardano ağının güvenliğini sağlayan mekanizma ile alakalıdır. Buna göre, Bitcoin gibi eski blok zincirleri, bilgisayarların işlem gücüne dayalı olan Proof-of-Work konsensüs mekanizmasını kullanmaktadır. Bu mekanizmada en güçlü bilgisayara sahip olan kullanıcılar, tüm ödülü alır.
Cardano ağı, rakiplerinin aksine Proof-of-Stake (PoS) konsensüs mekanizması kullanmaktadır. Bu tür ağlarda madencilik, staking yoluyla uyumlu bir cüzdan aracılığıyla yapılmaktadır. ADA coin sahipleri, staking aracılığıyla ağdaki işlemleri doğrulayabilmekte ve ADA kazanabilmektedir. Stake etme, belirli bir algoritma üzerinden ADA’yı uyumlu çevrimiçi cüzdanınıza kilitlemeniz anlamına gelmektedir. Buna göre, varlıklarınızı akıllı sözleşmelere kilitleyip onlara asla dokunmayarak pasif gelir elde etmeniz mümkündür. Bahsi geçen pasif gelir, kilitlediğiniz ADA miktarına göre değişmektedir.
Ancak, ADA coin madenciliği yapmanın tek yolu staking değildir. “Venüs Protocols” adı verilen bir platformla da ADA kazanabilirsiniz. Buna göre ADA sahipleri, varlıklarını Venus aracılığıyla borç olarak verebilmektedir. Sonuç olarak kullanıcılar, borç verdikleri kişiler üzerinden faiz getirisi elde ederek ADA coin’ler kazanabilmektedir. ADA coin madenciliğinin avantajları arasında kıtılar arası ADA transferi yapabilme imkânı başta gelir. Ayrıca, PoS mekanizması nedeniyle, pahalı bilgisayar donanımları satın almanıza gerek yoktur.
ADA madenciliği için hangi cüzdanlar kullanılmaktadır?
ADA coin madenciliği yapmak için Cardano, dolayısıyla Proof-of-Stake uyumlu bir cüzdana sahip olmanız gerekmektedir. Ayrıca, Cardano ağında yer alan ve staking yapmaya olanak tanıyan Ouroboros algoritmasını kullanmalısınız. Cüzdan, ADA’larınızı kilitleyeceğiniz ve saklayacağınız yer olacaktır. Ouroboros ise, size ADA coin kazandıracak olan yazılımdır. ADA madenciliği yapılabilen Cardano cüzdanları arasında popüler olanlar; Guarda, Infinito, Daedalus, Atomic’tir. Bu cüzdanlardan dilediğinizi, web sitesi üzerinden indirebilirsiniz.
İstediğiniz cüzdanı indirdiniz, kurdunuz ve adımları izleyerek hesap oluşturdunuz. Şimdi, sahip olduğunuz ADA’ları borsa hesabınızdan Cardano cüzdanınıza aktarmalısınız. Eğer ADA’nız yoksa hemen hemen tüm kripto para borsaları üzerinden hesap açarak satın alabilirsiniz. ADA’larınızı cüzdanınıza aktardıktan sonra, bir vade belirleyerek kilitleme yapmanız gerekmektedir. Kripto paralarınızı kilitlemenizin ardından vade sonunda, Cardano’ya ve kilitlediğiniz ADA miktarına bağlı olarak madencilik ödülü kazanırsınız.
Venus Protocols ile ADA coin madenciliği nasıl yapılır?
Venus platformu, 2021 yılında ADA’yı kendi bünyesine ekleyeceğini duyurdu. Buna göre Venus Protocols aracılığıyla ADA madenciliği yapabilirsiniz. Bu tür madencilikte de pahalı ve güçlü bilgisayarlara ihtiyacınız yoktur. Ancak yine de içinde ADA bulunan bir Cardano cüzdanına sahip olmanız gerekmektedir. Venus Protocols’ün staking’den farkı ise, varlıkları kilitlemek yerine, diğer kullanıcılara borç olarak vermenizdir. Buna göre, ADA sahipleri, kredi talep eden kişilere varlıklarını borç olarak verebilmekte ve onlar üzerinden faiz getirisi elde edebilmektedir. Bu yöntemle madencilik yapmak isteyen ADA sahipleri, Binance Chain üzerindeki Venus Protocols’e giriş yapmalıdır.