Kur artışında yaşanan artış son periyotlarda ilaç tedarikindeki düşünceyi tepeye taşımış durumda. Dal temsilcileri gidişatın sürmesi durumunda kimileri hayati olmak üzere pek çok ilacın eczanelerde artık bulunamayacağı ihtarını yapıyor. Yaşanan krizi Bursa Eczacı Odası Lideri Okan Şahin de açıklamalarıyla gözler önüne serdi.
Şahin, şunları söyledi:
“Birçok meslektaşımız, ekonomik manada kahır çekmeye başladı. Meslektaşlarımızın büyük çoğunluğu, kredi ile ayakta durmaya çalışmakta. Bu türlü devam ederse, yapılması gereken düzenlemeler yapılmazsa, maalesef, temmuz – ağustostan sonra eczanelerde sorunların baş göstereceğini, yıl sonuna kadar Türkiye çapında yaklaşık 8 binin üzerinde eczanenin kapanma noktasına geleceğini öngörüyoruz.
Ana sebebi de 2009 yılında en son çıkarılan ve güncellenen ilaç fiyat kararnamesi. Maalesef ilaç fiyat kararnamesi 2009 yılından beri oradaki baremler güncellenmediği için eczacılar önemli zahmet yaşamaya başladı. Bu baremlerin güncellenmemesi sebebiyle ilaç fiyatlarına artırım gelse dahi eczacıların maalesef karlılıkları düşmekte ve artan masraflar noktasında da önemli meşakkatler yaşamaya başladı birçok meslektaşımız. Bu makas artık daraldığı için de maalesef meslektaşlarımızı önemli ezaya sokmakta. Bir an evvel buradaki düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz. Yetkililerden bu hususlarda bizlere takviye olmasını bekliyoruz. Fiyat kararnamesindeki baremlerin güncellenmesini talep ediyoruz.
AVRUPA’DAKİ KANSER İLAÇLARI TÜRKİYE’YE GELMİYOR
Vatandaşlarımıza tesirine baktığımız vakit da birçok ilaca ulaşmakta artık yavaş yavaş dert çekmeye başladı vatandaşlarımız. Bunun içerisinde tüp bebek ilaçları var, kanser ilaçları, şeker ilaçları, tansiyon ilaçları, çeşitli ilaçlar var. Bugün bunun sebebi maalesef ilaçtaki euro kurunun 6.29’a sabitlenmiş olması. Bu euro kuru ile maalesef birçok yabancı ilaç firması ülkemize ilaç getirmek istemiyorlar ve bundan imtina ediyorlar.
Daha da kıymetlisi, geçtiğimiz günlerde bir ilaç firması yetkilisi açıklama yaptı. Bu ilaç firması yetkilisinin açıklamasına nazaran; Avrupa Birliği İlaç Ajansı’nın verdiği yeni ilaç ruhsatlarının yüzde 79’unun ülkemize gelmediği, yüzde 79’unun ülkemizden ruhsat almadığını söz etti. Yani bu şu demek oluyor, yeni kuşak ilaçların yüzde 79’u maalesef bu kur sebebiyle; ülkemize yeni kuşak ilaçları getirmiyorlar. Bu da vatandaşlarımız için çok dertli bir süreç maalesef. Yani birçok hastamızın hastalığının tedavisinde kullanabilecekleri çok daha konforlu ilaçlar varken maalesef bu ilaçlara erişimde de vatandaşlarımız problem yaşıyor.”
PİYASADAKİ 7 İLAÇTAN BİRİ BULUNMUYOR
İlaç firmalarıyla yaptıkları görüşmelerde yüzde 15 civarında ‘piyasa yokunun’ kelam konusu olduğunu aktaran Şahin, euro kurundaki dalgalanmanın bir sonucu olarak piyasada neredeyse yedi ilaçtan bir adedinin bulunmadığını söyledi.
Şahin, kelamlarını şöyle sürdürdü:
“Süreç bu türlü devam ederse maalesef ağustos ayından sonra, bilhassa ithal ilaçlarda çok önemli problemler yaşanabileceğini öngörüyoruz. Ağustos ayından sonra ilaç yoklarının yüzde 30’ların üzerine çıkabileceği konuşuluyor dalda. Yüzde 30’un üzerinde ilaç yokluğu demek, neredeyse üç ilaçtan bir adedinin ulaşılamıyor olması demek. Hem vatandaşlarımızla karşı karşıya gelmek istemiyoruz, hem de eczanelerimizde bu türlü bir durum ile karşılaşmak istemiyoruz. Yetkililerin bunun bir an evvel tedbirini alması gerektiğini düşünüyoruz.