Diyarbakır’da iş insanlarına hitap eden Bakan Nebati, proforma fatura karşılığı kredi alanların bulunduğunu, ancak daha sonra bu kredilerin alınma amacı doğrultusunda kullanılmadığını, proforma faturaların da iptal edildiğini saptadıklarını belirtti. Bunu önlemek için adım atacaklarını vurgulayan Nebati şunları söyledi:
“İsteyen kendi kaynağını istediği yerde kullanabilir. Krediyi uygun alanda kullanmak zorundasınız. Krediyi alıyorsanız üretim yapacaksınız.”
Bir diğer adı da teklif faturası olan proforma fatura, herhangi bir mali yükümlülük taşımıyor. Ticaret ve vergi hukukunda proforma fatura ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Her firma proforma faturayı kendi ihtiyaçlarına uygun şekilde düzenleyebiliyor.
BDDK’nın döviz varlığı olan şirketlere getirdiği kredi kısıtlamasının amacını da açıklayan Bakan Nebati, “Ucuz parayla dövize gidenlere izin vermeyiz. BDDK açıkça diyor ki, ticari kredi alıyorsanız bunu size üretken işlerde kullanmanız için veriyoruz” diye konuştu.
Diyarbakır’ın ihracat üssü olması için destek verdiklerini de belirten Bakan Nebati, “Diyarbakır’a en az 1 milyar dolarlık ihracat yakışır” dedi.
‘Kadın girişimcilerle yarına güvenle bakıyoruz’
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati dün Diyarbakır’da ‘Halkbank Üreten Kadınlar Buluşması’na da katıldı. Nebati, burada yaptığı konuşmada “Ülkemizde kadın girişimcilerin sayısının her geçen gün artıyor olması, yarınlara her bakımda güvenle bakmamızı sağlıyor” dedi. Nebati şöyle konuştu:
“2002’de yüzde 27.9 olan kadınların iş gücüne katılım oranı bugün 34.9’a yükseldi. Ancak bu rakamların çok daha iyi seviyelere ulaşabileceğine inanıyoruz. 2021’de yarı zamanlı çalışanların istihdam içindeki payı toplamda yüzde 9.9 olurken bu oran kadınlarda yüzde 16.4, erkeklerde ise yüzde 7 seviyesinde. Hedefimiz iş gücü piyasamızı daha esnek hale getirerek kadınlarımızı farklı imkanlarla güçlendirmek.”